اکتساب تکنولوژی
یکی از ابعاد بحرانی یک استراتژی تکنولوژی، نوع اکتساب تکنولوژی است. بدین معنی که باید تعریف شود که توسعه تکنولوژی از کدامیک از روشهای توسعه داخلی (R&D)، همکاری با سایر شرکتها یا مؤسسات و یا خرید تکنولوژی انجام شود.
در توسعه تکنولوژی، متغیرهای زیر بر تصمیمگیری در مورد توسعه داخلی تکنولوژی، همکاری یا خرید تأثیر میگذارند:
۱٫ در دسترس بودن و سطح منابع خارجی
یک عامل بدیهی و پیشنیاز برای اکتساب خارجی تکنولوژی به در دسترس بودن و کیفیت منابع خارجی تکنولوژی مربوط است. بخصوص اگر نتایج مورد نظر شرکت از جای دیگری قابل دستیابی و اکتساب باشد، بدیهی است که عدم خرید از بیرون از فشار بر هزینههای شرکت جلوگیری میکند.
۲٫ زمان
نوع اکتساب بر زمان صرف شده برای توسعه یک تکنولوژی بسیار شدید تأثیر میگذارد. اکتساب خارجی معمولاً زمان توسعه را کاهش میدهد و خرید تکنولوژی سریعترین روش اکتساب است .به طور کلی زمان توسعه مشارکتی از توسعه داخلی کوتاهتر است .البته زمان صرفهجویی شده در توسعه تکنولوژی ممکن است صرف تنظیم موافقت نامه همکاری شود. هرچه شکل سازمانی همکاری، یکپارچهتر و رسمیتر باشد به زمان بیشتری برای توافق نیاز است. به علاوه توانایی بهرهبرداری مؤثر و سریع از تکنولوژی به دست آمده از خارج، به ظرفیت در دسترس داخلی تکنولوژی مورد نظر بستگی دارد. هرچه هدف و سازمان همکاری مبهمتر و تعریفنشدهتر باشد ظرفیت داخلی بیشتری موردنیاز است تا به صورت مؤثر از نتایج همکاری در کوتاه مدت بهرهبرداری شود.
۳٫ صیانتپذیری
اکتساب خارجی تکنولوژی بر صیانت از مزایای حاصل از نوآوری اثر میگذارد. همکاری ممکن است صیانت تکنولوژی را کاهش دهد زیرا به معنای سهیم شدن در نتایج فعالیت نوآوری تکنولوژیکی است. توسعه داخلی تضمینکننده بیشترین صیانت است.
۴٫ شتاب در یادگیری
به دست آوردن منابع خارجی تکنولوژی یکی از ابزارهای اصلی یادگیری سریع دانش انباشته است. تأثیر یادگیری ناشی از یک همکاری به نوع رویکرد شرکت در مورد همکاری تکنولوژیکی بستگی دارد.
شرکتها ممکن است همکاریها را با هدف اولیه یادگیری و یا کسب منافع مالی انجام دهند که رویکرد اول صیانت بیشتری از نتایج همکاری را امکان پذیر میسازد. این عامل باید در انتخاب شریک همکاری در نظر گرفته شود همانطور که برخی شرکتهای مشهور طی همکاریها، از شرکتهای دیگر یادگیری عمیقی داشتهاند.
۵٫ هزینهها
اگر دستیابی به منابع خارجی تکنولوژی وجود داشته باشد معمولاً هزینههای اکتساب کاهش مییابد. تسهیم منابع بین شرکا نیز هزینههای توسعه را کاهش میدهد هر چند اگر زمان و در نتیجه منابع صرف شده برای برقراری همکاری، زیاد باشد، کاهش هزینهها کمتر از حد انتظار خواهد بود. هزینه خرید یک تکنولوژی ممکن است بسته به قدرت چانه زنی و نوع قرارداد (انحصار، حقوق مالکیت و غیره) به طور چشمگیری تغییر کند.
۶٫ ریسک فنی و آشنایی با تکنولوژی
همکاری در حین مرحله توسعه یک تکنولوژی جدید، به شرکت اجازه میدهد که شرکا را در ریسک فنی سهیم سازد. این ریسک به ظرفیتهای داخلی در دسترس بستگی دارد. هرچه منابع در دسترس داخلی کمتر باشد، ریسک فنی بیشتر است .بنابراین، یک شرکت به علت محدودیتها و یا عدم آشنایی با تکنولوژی مربوط، ممکن است همکاری را به توسعه داخلی یک تکنولوژی ترجیح دهد. در صورتی که شرکتها با تکنولوژی آشنا باشند تمایل دارند تا آن تکنولوژی را به صورت داخلی توسعه دهند. از سوی دیگر، همکاری به سادگی میتواند راهی برای افزایش میزان منابع تخصیصی به یک پروژه توسعهای معین باشد. افزایش میزان منابع، ریسک فنی پروژه را کاهش میدهد. خرید یک تکنولوژی، ریسک توسعه آن را حذف میکند.
چنانکه پیش از این بیان شد، اینکه یک تکنولوژی به صورت خارجی اکتساب شود یا به صورت داخلی توسعه یابد یک تصمیم استراتژیک کلیدی است. اکتساب خارجی نیازمند این است که شکل چنین اکتسابی تعریف گردد. به عبارت دیگر تصمیمگیرنده پس از تصمیمگیری در مورد اکتساب یک تکنولوژی معین به صورت خارجی، باید مناسبترین روش این کار را شناسایی کند.
در زیر به روشهای سازمانی به منظور انتقال تکنولوژی اشاره میشود:
فرایند انتقال تکنولوژی گروه مدیران آینده پژوه
گروه مدیران آینده پژوه با بهرهمندی از کارشناسان توانمند در حوزه مدیریت تکنولوژی و با بهرهگیری از متدها و مدلهای استراتژی تکنولوژی آماده ارائه خدمات تخصصی در این حوزه میباشد.